Oi de munte

oaie de munte sălbatic - strămoșul animale domestice.Aceste artiodactyls foarte aproape de capre de munte, precum și excursii și mosc boi.Acestea sunt împărțite în șapte tipuri principale și mai multe subtipuri, și, uneori, ele sunt atât de diferite unele de altele că este dificil să se presupună că acestea - rudele, și oile albastru și Barbary, în general, sunt mai mult ca capre.În primul rând, există o variație mare în dimensiune.Cele mai mici reprezentanții bovids - o mufloni: tipuri Crimeea și cipriote cu coarne mici, ușor curbate, ajunge la toate greaban 65-75 cm în înălțime și are o masă de 25-40 kg.Cele mai mari Membrii speciei - argali: Altai argali și Pamir argali au o înălțime de 120-125 cm la greaban si greutatea - 220 kg.Horn au puternic, înfășurat într-o spirală strâns.Între muflon și Pamir argali au subspecii tranzitorii: urialy (East), Baray mufloni și tonkorogie.

crede că oile au fost domesticite acum sălbatic 11.000 de ani în Asia și în urmă cu 7000 de ani în Europa.Cel mai probabil,

pentru îndepărtarea animale domestice a fost luată mufloni.Cu acest animale puternice implică o mulțime de mituri.Să ne amintim mitul lânii de aur.El este, de asemenea eroul una dintre constelațiile zodiacului - Berbec este.Oaie sălbatică perfect aclimatizate în grădini zoologice, și nu există nici o problemă aduce urmași.Și acum, suntem de reproducție de lucru pe trecerea de oaie domestice și sălbatice pentru a îmbunătăți calitatea de animale.Arharomerinos Astfel, sa retras, Merino munte, taraskonskaya "rasă" și alte specii valoroase noi.

Spre deosebire de animale domestice, oi de munte - animal foarte inteligent.În plus, este mult mai subțire decât ruda sa domesticite, picioarele mai mare.Dar, în comparație cu caprele de munte, oile sălbatic și pierde claritatea, și alpinism calitățile.În cazul în care pericolul de o turma nu este evident în toate direcțiile, ca capre sălbatice și buchet sus și nu încearcă să urce pe stâncile în care urmăritorii - cea mai mare parte lupi - nu poate fi atins, și preferă să fugă prădători decât în ​​mod activ și să se bucure.

extinde aceste animale doar in emisfera nordica.Dar habitatul lor natural este incredibil de larg.Respectă oile de munte din insulele din Marea Mediterană, în partea de vest a Spurs sud-est a Tibetului și Marea Khingan din est.În America, animalelor biongulate se găsesc din Canada în Mexic.Turme de oi sălbatice pot fi văzute chiar și în semi-deserturi.În vara în care coborâți în două turme mari: unul - femei cu tineri, iar al doilea este un "club de single".In toamna, cel mai adesea, în noiembrie, de sex masculin se apropie de mulțimea de sex feminin și petrece lupte rituale, care rulează în sus și lovind capul.Shot putere monstruos, dar aceste animale sunt foarte dense oase ale craniului, și nici o astfel de luptă nu se încheie nici o contuzie.Oi

Mountain, spre deosebire de animale domestice are colorat criptic, la fel pentru ambele sexe.Dar femelele sunt mult mai mici decât masculii pe dimensiunea corpului și corn de cerb.Animalele de companie sunt nomazi.Migrații sunt verticale în natură: artiodactyls iarnă coborî în vara cauta pajiștile alpine in apropiere de vârfurile.De iarna efective sunt sigilate la o sută și chiar mii de capete pentru a se proteja de prădători.De obicei, persoanele cu experiență prezida - un berbec sau oaie.Patrulare special aceste ierbivore acolo - care a fost primul care a observat semnalele pericol pentru toată turma.Pentru fiecare parte, ele sunt calm, mama tinerilor masculi nu a urmărit, dar, de asemenea, nu este observat, de asemenea de ajutor reciproc în cadrul efectivului.

oi de munte mănâncă în principal iarbă, preferând cereale.Dar iarna este foarte modest în produsele alimentare: mananca mușchi, licheni, ramuri de arbuști și arbori.Regulat vizita udare oi și precupeți nici un efort pentru a ajunge la soloneț și sare linge.Până la începutul iernii acumulat o oferta mare de grăsimi.Mieii sunt născuți în lunile martie și iunie.Pentru livrarea părăsește turma de oi, și o săptămână spate cu unul sau doi miei.O lună mai târziu, mielul este muste deja iarba, dar înainte de șase luni dieta sa principală - laptele mamei.Miel devin maturi sexual la doi ani, Whitecaps - trei.În primul an mieii sunt foarte vulnerabile: dușmanii lor nu sunt doar lupi, pume și leoparzi, și vulturi, vulturi aurii și coioți.